Op 1 februari 1894 werd Willem van Tijen geboren, met andere woorden: we vieren dit jaar zijn 130e verjaardag! Dat doen we met het Van Tijen Jaar, waarin we reizen in de tijd en stilstaan bij belangrijke momenten uit het leven van de architect. Leer hem samen met ons beter kennen.

Ondernemerszoon

Als zoon van Zaanse Fabrieksondernemers groeide Willem op in een socialistisch nest in het kleine lintdorp Wormerveer. Dat hij later een befaamd architect zou worden lag helemaal niet voor de hand. Na een onvruchtbare studie rechten kon hij in 1917 aan de dienstplicht ontsnappen door naar Nederlands-Indië te gaan.

Wormerveer

Wereldreiziger

De jonge Van Tijen maakte heel wat mee op een reis over de wereld die leest als een roman. Hij belandde in Sint-Petersburg midden in de Russische Revolutie en werkte als mijnbouwer diep in de jungle van Sumatra. Uiteindelijk is het vooral toeval dat zijn leven bepaalt. Nadat hij een tijd in Californië als ingenieur in de mijnbouw werkte wilde Van Tijen aan Berkeley studeren, maar na een terugreis naar Nederland mocht hij het land niet meer in.

In de mijn in Californië

Nederlands-Indië

Daarom ging hij terug naar Nederlands-Indië, waar hij met zijn vrouw Mies ging wonen, om te studeren met de eerste groep ingenieursstudenten aan een gloednieuwe TU in Bandoeng. Een comfortabele toekomst als waterbouwingenieur leek hem te wachten te staan.

Willem & Mies

2024 is het Jaar van Van Tijen. Dit betekent onder andere de publicatie van een biografie en de organisatie van een tentoonstelling. Op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn.

Pionier volkswoningbouw

De Willem van Tijen Stichting zet zich in voor het behoud van het gedachtegoed en de architectonische werken van architect Willem van Tijen (1894-1974).

ir. Henk Middelkoop

Voorzitter Stichting ir. W. Van Tijen

Over ons

Ir. W. van Tijen Stichting
Weena 723
3013 AM
Rotterdam, Nederland

T: +31 10 411 7180
E: info@willemvantijen.nl

  • Wij hebben nog een vacature voor een secretaris